Egy szép smink alapja az ápolt bőr. Sminkeléssel nem lehet varázsolni és megoldani az esetleges bőrhibákat. Eltűntetni, halványítani azonban tudjuk bőrünk kisebb elváltozásait. A szépségápolás első fontos lépése, hogy tisztában legyünk, milyen a bőrtípusunk.

Négy alap bőrtípust tudunk meghatározni annak függvényében, hogy milyen a bőr faggyútermelése, hidratáltsága, keringése. Természetesen ezek alap típusok, melyek jelentkeznek keverten is, például normálnak vagy akár kicsit száraznak is érezhetjük az arcbőrünket, de a T vonalban kizsírosodhat.
Most szeretném bemutatni, hogy miképpen ápoljuk normál arcbőrünket és mit tegyünk, ha zsírosodásra hajlamosak vagyunk.

szépségápolási tippekNormál bőr szépségápolás

A normál arcbőr üde színű, bársonyos tapintású, matt fényű, megfelelő rugalmasságú. Ez a normál faggyútermelésnek és a megfelelő hidratáltságnak köszönhető. A bőrápolás célja ennek az állapotnak a fenntartása.

  • Tisztításra mindenképp kíméletes arclemosót használjunk, melyek gazdagok növényi olajokban (rizs-, kókuszolaj), és ásványi olajokban (paraffinolaj).
  • Tonizálásra lehetőleg alkoholmentes arctonikot válasszunk, melyek kis koncentrációban tartalmazhatnak savakat, például aszkorbinsavat és gyümölcskivaonatokat.
  • Hetente egyszer végezhetünk különböző magörleményekkel bőrradírozást, peelinget.
  • A hidratálás célja bőrünk védelme a kiszáradástól, napfénytől. Ezért olyan készítményeket használjunk, melyet tartalmaznak méhviaszt, félig száradó olajokat, mint például ligetszépe- csíraolajok, és fényvédőt. Fontos, hogy a jelenlegi állapotot minél tovább fenntartsuk, ezért a normál bőrnél is komolyan kell venni a hidratálást hyaluronsavas, ureás, glicerin tartalmú készítményekkel

szépségápolási tippekZsíros bőr szépségápolás

A zsíros arcbőr esetén a faggyútermelés fokozott, tág pórusok és fénylő hatás jellemzi. Ha mindezek mellé még nem megfelelő hidratáltság is társul, akkor a bőr érzékennyé válik és begyulladhat. A bőrápolásnál fontos a faggyútermelés normalizálása, a hidratálás és a gyulladáscsökkentés.

  • A tisztítást enyhén lúgos lemosóval tegyük meg. Jól jönnek az ún. fekete szappanok.
  • Tonizálásnál fontos, hogy ne szárítsuk túl a bőrt. Arctonikunk alkoholtartalma max. 20%-os legyen.
  • Arcradírozásra használhatunk enyhe mechanikai arcradírokat vagy gyenge savakat is pl. szalicilsavat. A lényeg, hogy pórustisztító hatású legyen.
  • Hidratálásra hyaluronsav és urea hatóanyagok javasoltak. Nagyon hasznosak a vitaminok, B- és C vitamin, valamint D-panthenol, mely a gyulladások csökkentésében is segítenek. Vigyetek fel algás vagy iszapos pakolást, élvezzétek ki jótékony hatásukat.

Legközelebb megnézzük a zsírhiányos és a dehidratált bőr szépségápolására vonatkozó tanácsaimat.