Sokan kérdezitek tőlem, miért szükséges az alapozó használata, és féltek is tőle, nehogy maszk-szerű hatást érjetek el vele. Nos, az alapozó használata számos előnnyel jár, mivel elfedi a bőr apró tökéletlenségeit, egységesíti a bőrszínt. Megfelelő felvitellel pedig egy egyenletes, üde alapot kapunk.
Nincs mitől félned, ha betartod ezeket az egyszerű tippeket.

 1. Első és legfontosabb a bőröd ápolása.

  Járj rendszeresen kozmetikushoz, aki meghatározza a bőrtípusodat, és annak megfelelő kezelésekkel, arcápolókkal lát el. Igyál nagyon sokat és szedj C-vitamint. Ezek jó hatással vannak a bőrödre is.

 2. Megfelelő alapozó kiválasztása

  Ez tűnik a legnehezebb lépésnek. Rengeteg gyártó számtalan terméke van jelen a piacon. Választásnál vedd figyelembe bőrtípusod, és az igényeket (általános nappali, vagy alkalmi sminkhez vásárolsz). Mindennapos használatra célszerű vékonyabban fedő terméket választani, amivel természetes hatást lehet elérni.
  Fontos, hogy tisztában légy a bőrtípusoddal, hiszen ennek megfelelően más és más alapozókra van szükség. A legkönnyebb dolguk a normál bőrűeknek van, hiszen nekik bármilyen textúrájú és állagú alapozó megfelelő.
  A száraz bőrűeknek főleg antioxidánst tartalmazó készítményekre van szükségük és folyékony állagú alapozót válasszanak.
  A zsíros bőrűek mindenképp olajmentes készítmények közül válogassanak. Az alapozó lehet folyékony (olajmentes), krémes, vagy szilárd matt hatású.
  Az érzékeny bőrre hipoallergén termékek, illatmentes anyagok a legjobbak. Alapozónak folyékony, vízalapú alapozót, vagy színezett hidratáló krémet esetleg ásványi alapozókat válasszunk.
  smink alapozó használata

 3. Megfelelő alapozó megvásárlása

  Miután kiválasztottad a bőrtípusodnak megfelelő állagú alapozót, jöhet a következő lépés, a megfelelő szín kiválasztása. Itt is rengeteg a választási lehetőség. Érdemes arra figyelni, hogy a sárgás bőrre sárgás, rózsás bőrre rózsás alapozót teszünk. Az alapozó színét az állcsonton próbáljuk ki, hogy az archoz is és a nyakhoz is a legközelebbi árnyalatot tudjuk kiválasztani. Érdemes természetes fénynél is megnézni a színt, sőt, ha nem sűrgős a vásárlás, akkor menj haza a teszttel az arcodon és figyeld meg, hogyan viselkedik, oxidálódik-e, elszíneződik, hamar beszívódik, stb.

 4. Primer használata az alapozás előtt

  A primert azért visszük fel a bőrre, hogy egységesebbé tegye a bőrfelületet. Általában szilikonos anyagot tartalmaz, mely beül a ráncok mélyedéseibe és kitölti azokat. Mindennapi használatra egyálatán nem ajánlott, mert akadályként funkcionál a természetes faggyúréteg és az alapozóréteg között, így a bőr nem tud lélegezni. Javaslom inkább a szilikon nélküli primerek használatát. Létezik olyan primer is, ami fényvisszaverő tulajdonsággal rendelkezik, így a bőrhibák kevésbé látszanak.

 5. Az alapozó felvitele

  Alapozó felvitele történhet szivaccsal, ujjunkkal vagy alapozó ecsettel – utóbbival a legegyenletesebb. Általában fentről lefelé haladunk egyik oldalon, majd utána a másik, és akkor nem marad ki semmi. Homlok, szem és szemkörnyéke, orr, orrkörnyéke, száj környéke, és az áll, valamint az áll alatt a nyak irányába, utána a másik oldal. Figyeljünk arra, hogy ne csak az állvonalig vigyük fel az alapozót, hanem a nyakra is. 
  smink alapozó használata

  +1 Púder

  A legtöbb alapozót a mattítás és fixálás érdekében szükséges púderezni. A zsírosabb bőrre tehetünk többet, szárazabb bőrre kevesebbet, mert szárít és megül az alapozón. A préselt, színezett kőpúderek esetében fontos, hogy a bőrszínhez közel álló árnyalatot válasszunk, különben elrontjuk vele az alapozást.
  Létezik úgynevezett transzparens púder, ami egy por púder. Átlátszó, így nem kell színt
  választani, bármilyen bőrszínre rá lehet tenni.